Iho- ja korvasairaudet

koira korva 2

Lemmikki rapsuttaa punoittavia korvia tai nuolee maanisesti tassujaan? On usein helppo sanoa, jos lemmikki kutisee, mutta itse kutinan aiheuttajaa voi olla hankalaa saada kiinni ilman eläinlääkärin tutkimuksia.

Kaikki poliklinikan eläinlääkärimme ottavat korva- ja ihopotilaita vastaan. Korvavaivat ja erinäiset ihosairaudet ovat etenkin klinikan vastuueläinlääkäri Katja Hakkaraisen mielenkiinnon kohteena.

Kutina

Yleisimpiä kutinan aiheuttajia ovat allergia- ja atopia, jotka oireilevat hyvin samankaltaisesti ja toisinaan esiintyvätkin päällekkäin, jolloin lemmikki voi reagoida sekä ruoka-aineisiin että ympäristön allergeeneihin.

Muita kutinan ja iho-oireiden aiheuttajia ovat mm. bakteeri-, hiiva- tai sieni-infektiot, loiset, hormonitoiminnanhäiriöt ja tietyt autoimmuunisairaudet. Iho- ja korvasairauksien diagnostiikassa oleellista on syiden poissulku ja aina diagnoosiin ei päästä ensimmäisellä käynnillä.  

Ihopotilaan tutkiminen

Esitiedot ovat ihopotilaan kohdalla erityiset tärkeät, sillä esitiedot antavat osviittaa siitä, mihin suuntaan tutkimuksissa lähdetään.

Esitiedoissa olennaisia asioita sekä akuutin että kroonisen ihopotilaan kannalta ovat: potilaan tiedot kuten rotu, sukupuoli, ikä, väri ja turkin laatu, oireiden kesto ja taudin kulku, ruokavalio, vitamiinit ja makupalat, elinympäristö ja matkustushistoria, aikaisempi diagnostiikka, hoidot ja lääkitykset.

Yleistutkimuksen jälkeen potilaalle tehdään dermatologinen tutkimus:

  • Ensin potilasta katsotaan etäältä ja tarkastellaan, missä kaikkialla ihomuutoksia havaitaan.
  • Tämän jälkeen tehdään lähempi tarkastelu, ja vaivasta ja ihotyypistä riippuen potilaasta voidaan ottaa erilaisia näytteitä.
    • teippinäyte, raapenäyte, trikogramminäyte
  • Näytteet tarkastetaan mikroskoopilla.

Tärkeää! Älkää peskö lemmikkiänne ennen klinikalle tuloa, sillä pesu voi häiritä luotettavan ihonäytteen ottamista.

Korvapotilaan tutkiminen

Toistuvat korvatulehdukset ovat viheliäinen vaiva. Hankalaa on, että eri tekijät voivat aiheuttaa hyvin samankaltaiset oireet. Siksi eläinlääkärin suorittama korvatutkimus sekä korvanäytteiden analysointi on oleellinen osa korvavaivan hoitoa.

Yleistutkimuksen lisäksi potilaalle tehdään korvatutkimus:

  • Korva ja korvanlehti tarkastellaan ulkoisesti.
  • Korvasta otetaan näytelasille korvanäytteet.
  • Korvakäytävät ja tärykalvo tarkastellaan otoskoopilla.
  • Näytteet tarkastetaan mikroskoopilla.

Tärkeää! Älkää laittako tutkimuspäivänä tai tutkimusta edeltävänä päivänä lemmikkinne korviin mitään, jotta korvista saadaan otettua luotettava korvaeritenäyte.

Asemanraitti 4 L1
05400 Jokela

Puhelin
020 743 6960

Sähköposti
info@paraskaveri.fi

© 2025 Eläinklinikka Paras Kaveri Oy