
Yleisimpiin kirurgisiin toimenpiteisiimme kuuluvat sterilisaatio- ja kastraatioleikkaukset, piilokivesleikkaukset, kasvainten ja pattien poisto-operaatiot sekä virtsakivileikkaukset.
Kirurgisia toimenpiteitä tekevät klinikallamme pääasiassa eläinlääkärit Caisa Inkinen ja Kaija Kutila.
Yleisimpien kirurgisten toimenpiteiden lisäksi meillä on myös valmiudet akuutteihin kirurgisiin hätätapauksiin kuten vierasesineoperaatioihin, keisarileikkauksiin sekä vatsalaukunkiertymäleikkaukseen.
Mikäli lemmikki ei ole koskaan aikaisemmin käynyt klinikallamme ennen kirurgista toimenpidettä, pyydämme potilaan leikkausta edeltävään tarkastukseen (mm. kasvainten poistot, piilokivesleikkaukset, virtsakivileikkaukset).
Kirurgiset ortopediset toimenpiteet (esim. TPLO, niveltähystykset, jänneoperaatiot) ohjaamme ortopediaan erikoistuneisiin klinikoihin.
Kastraatio ja sterilisaatio
Kissat ja koirat
Ohjeet leikkaukseen valmistautumista varten
Ennen leikkausta
- Perusterveelle nuorelle lemmikille voi varata sterilisaatio- tai kastraatioleikkausajan suoraan netistä. Mikäli kyseessä on kuitenkin jo ikää kartuttanut lemmikki, suosittelemme ennen itse leikkauspäivää verinäytteiden tarkastusta lemmikin terveydentilan kartoittamiseksi.
- Ennen leikkausta lemmikin tulee olla ruokapaastolla; koirat 8 tuntia, kissat 4-6 tuntia. Veden juomista ei tarvitse rajoittaa ennen leikkausta. Ylipitkä ruokapaasto altistaa lemmikin verensokerin laskulle sekä mahalaukun sisällön nousun ruokatorveen, noudatahan paasto-ohjeistusta. Mikäli lemmikki on taipuvainen närästykseen, otattehan yhteyttä klinikalle lisäohjeita varten ennen ajan varausta.
- Leikkauspäivänä lemmikille on hyvä ottaa mukaan tuttu pehmuste tai peitto tai lelu, jonka kanssa heräillä heräämössä; tuttu tuoksu rauhoittaa mukavasti heräämistä.
- Mikäli kotona on jo valmiina kauluri tai haavapuku, voitte ottaa sen mukaan. Tarvittaessa kaulurin tai haavapuvun voi ostaa klinikaltamme.
- Leikkausvalmistelussa leikattavalta alueelta joudutaan ajelemaan karvat. Jos kyseessä on hyvin laaja leikkausalue, on lemmikille hyvä varata mukaan tarvittaessa päälle puettavaa lisälämmikettä.
Leikkauksen jälkeen
- Nukutuksen vuoksi eläimen ruumiinlämpö voi olla hieman alentunut ja sillä saattaa olla vilunpuistatuksia. Kotimatkalla ja kotona lemmikki tulee asettaa lämpimään ja vedottomaan paikkaan, josta se ei pääse putoamaan tai vahingoittamaan itseään. Lemmikin pidätyskyky voi olla myös heikentynyt, joten pissa- ja kakkavahinkoja voi sattua ensimmäisen päivän aikana.
- Ruokaa ja juomaa lemmikille saa antaa vasta, kun se on kunnolla herännyt. Ruoka voi olla lemmikin normaalia ruokaa (HUOM – kirurgisille hammasoperaatioille on oma ohjeistuksensa), mutta annoskokojen on hyvä olla aluksi pieniä. Suosittelemme leikkauspotilaillemme ensimmäisen päivän aikana runsasenergistä toipilasruokaa.
- Leikkauksesta toipuminen on hyvin yksilöllistä. Suosittelemme kuitenkin kaikille leikkauspotilaille rauhallista toipumisaikaa vähintään tikkien poistoon asti. Tämä tarkoittaa tarvittaessa rajoitettua liikuntaa (ei riehumista tai hyppimistä ja pomppimista).
Kanit
Ohjeet leikkaukseen valmistautumista varten
Ennen leikkausta
- Perusterveelle nuorelle lemmikille voi varata sterilisaatio- tai kastraatioleikkausajan suoraan netistä.
- KANIA EI SAA PAASTOTTAA ENNEN LEIKKAUSTA! Lisäksi kanille on hyvä varata mukaan omaa evästä, jonka kani saa jo heti heräämössä.
Hyviä eväitä ovat vihreät tuoreet salaatit, yrtit, herneenversot ja idut tai kurkkuviipaleet. - Kantohäkissä EI saa olla heinänkorsia, sillä nämä voivat tehdä haavoja nukutuksesta heräilevän kanin silmiin.
- Leikkauspäivänä kanille on hyvä ottaa mukaan tuttu pehmuste tai peitto, jonka kanssa heräillä heräämössä; tuttu tuoksu rauhoittaa mukavasti heräämistä.
- Leikkausvalmistelussa leikattavalta alueelta joudutaan ajelemaan karvat. Jos kyseessä on hyvin laaja leikkausalue, on lemmikille hyvä varata mukaan tarvittaessa päälle puettavaa lisälämmikettä.
Leikkauksen jälkeen
- Nukutuksen vuoksi eläimen ruumiinlämpö voi olla hieman alentunut ja sillä saattaa olla vilunpuistatuksia. Kotimatkalla ja kotona lemmikki tulee asettaa lämpimään ja vedottomaan paikkaan, josta se ei pääse putoamaan tai vahingoittamaan itseään.
- Maistuvaa ruokaa tarjotaan HETI. Jos lemmikki ei syö itse parissa tunnissa klinikalta kotiin tuomisesta, tulee sitä pakkoruokkia. Kani ei saa paastota. Tarvittaessa ruokinta aloitetaan ruiskulla suoraan suuhun. Paasto saa aikaan suoliston pysähtymisen.
- Häkki tulee pitää erityisen puhtaana seuraavan viikon ajan, jotta haava ei pääse kosketuksiin virtsan tai ulosteiden kanssa. Suositeltavaa olisi myös, että alustana ei käytettäisi mitään mikä voi jäädä kiinni haavaan (esim. puru), vaan mieluummin esim. puhtaita pyyhkeitä.