
Kani on sosiaalinen eläin ja tarvitsee lajitoverin seuraa voidakseen hyvin. Jos urosta ja naarasta pidetään keskenään, on vähintäänkin toinen osapuoli sterilisoitava/kastroitava, jotta vältyttäisiin vahinkopoikueilta, sillä kanit lisääntyvät erittäin helposti. Sterilisoinnilla ja kastroinnilla on myös muita terveyshyötyjä.
Sterilisaatio
Kanin sterilisaatiota suositellaan tehtäväksi nuorella iällä. Varhaisessa vaiheessa tehty sterilisaatio ennaltaehkäisee valeraskauksia sekä kohtukasvaimia, jotka kaneilla 80 % todennäköisyydellä ovat pahanlaatuisia. Lisäksi sterilisaatio ehkäisee märkäkohdun ja nisäkasvainten muodostumista sekä aggressiivisen käytöksen kehittymistä.
Sterilisaatiossa kanilta poistetaan sekä munasarjat että koko kohtu.
Suositeltava vähimmäisikä sterilisaatiolle on 4–6 kuukauden iässä, jättiroduilla 6–9 kuukauden iässä. Kasvainriskin vuoksi sterilisaatio olisi hyvä tehdä viimeistään kahden vuoden iässä.
Kastraatio
Riittävän ajoissa tehty kastraatio ehkäisee urosmaisen käytöksen, kuten reviirin merkitsemisen ja aggressiivisen käytöksen, ilmenemistä. Lisäksi kastraatio ennaltaehkäisee kiveskasvaimen muodostumista.
Kastraatiossa kanilta poistetaan kivekset. Kaniuros on hyvä pitää vielä kuukausi kastraation jälkeen erillään naaraasta vahinkopoikueiden ehkäisemiseksi.
Suositeltava vähimmäiskä kastraatiolle on 3-6 kuukauden iässä, yleensä sukukypsyyden ilmaantuessa.
Ohjeet leikkaukseen valmistautumista varten
Ennen leikkausta
- Perusterveelle nuorelle lemmikille voi varata sterilisaatio- tai kastraatioleikkausajan suoraan netistä.
- KANIA EI SAA PAASTOTTAA ENNEN LEIKKAUSTA! Lisäksi kanille on hyvä varata mukaan omaa evästä, jonka kani saa jo heti heräämössä.
Hyviä eväitä ovat vihreät tuoreet salaatit, yrtit, herneenversot ja idut tai kurkkuviipaleet. - Kantohäkissä EI saa olla heinänkorsia, sillä nämä voivat tehdä haavoja nukutuksesta heräilevän kanin silmiin.
- Leikkauspäivänä kanille on hyvä ottaa mukaan tuttu pehmuste tai peitto, jonka kanssa heräillä heräämössä; tuttu tuoksu rauhoittaa mukavasti heräämistä.
- Leikkausvalmistelussa leikattavalta alueelta joudutaan ajelemaan karvat. Jos kyseessä on hyvin laaja leikkausalue, on lemmikille hyvä varata mukaan tarvittaessa päälle puettavaa lisälämmikettä.
Leikkauksen jälkeen
- Nukutuksen vuoksi eläimen ruumiinlämpö voi olla hieman alentunut ja sillä saattaa olla vilunpuistatuksia. Kotimatkalla ja kotona lemmikki tulee asettaa lämpimään ja vedottomaan paikkaan, josta se ei pääse putoamaan tai vahingoittamaan itseään.
- Maistuvaa ruokaa tarjotaan HETI. Jos lemmikki ei syö itse parissa tunnissa klinikalta kotiin tuomisesta, tulee sitä pakkoruokkia. Kani ei saa paastota. Tarvittaessa ruokinta aloitetaan ruiskulla suoraan suuhun. Paasto saa aikaan suoliston pysähtymisen.
- Häkki tulee pitää erityisen puhtaana seuraavan viikon ajan, jotta haava ei pääse kosketuksiin virtsan tai ulosteiden kanssa. Suositeltavaa olisi myös, että alustana ei käytettäisi mitään mikä voi jäädä kiinni haavaan (esim. puru), vaan mieluummin esim. puhtaita pyyhkeitä.