Sterilisaatio
Kissan sterilisaatioleikkauksessa kissalta poistetaan munasarjat. Kohtu poistetaan, mikäli siinä havaitaan muutoksia. Sterilisaatiotoimenpiteen jälkeen kissalle ei tule enää kiimoja eikä se voi saada enää pentuja. Toimenpide tehdään nukutuksessa avoleikkauksena, emme tee tähystysleikkauksia.
Suositusikä kissan sterilisaatiolle on noin 5 kuukautta tai vähintään 2 kg painorajan ylittyessä. Sterilisaatio on suositeltavaa tehdä joko ennen kuin kiimat alkavat tai kiimakierron välissä.
Sterilisaation jälkeen kissan perusaineenvaihduntataso laskee merkittävästi. Tämä altistaa nopealle ylipainon kehittymiselle ja etenkin sisäkissoilla ruokavalio on suositeltavaa vaihtaa heti toimenpiteen jälkeen kevyemmäksi tai pienentää annoskokoja huomattavasti. Useilla kissanruokavalmistajilla on nykyään valikoimissaan erityisesti sterilisoiduille kissoille tarkoitettuja kevyempiä täysravintovaihtoehtoja.
Ulkoilevan kissan sterilisointi on ehdottoman tärkeää vahinkopentueiden ennaltaehkäisemiseksi ja villikissapopulaation hillitsemiseksi.
Kastraatio
Ulkoilevan kissan kastrointi on ehdottoman tärkeää vahinkopentueiden ennaltaehkäisemiseksi ja villikissapopulaation hillitsemiseksi.
Kissan kastraatioleikkauksessa koiralta poistetaan kivekset. Toimenpide tehdään yleisanestesiassa kivespusseihin tulevalla viillolla. Haavat jätetään avoimiksi. Yleensä kastroidut uroskissat eivät ole kiinnostuneita leikkaushaavoista. Jos näin kuitenkin käy, tulee haavojen nuoleminen estää klinikalta tai eläintarvikeliikkeestä saatavalla kaulurilla.
Suositusikä kissan kastraatiolle on 3-4 kuukautta tai vähintään 2 kg painorajan ylittyessä.
Ulkoilevan kissan kastrointi on ehdottoman tärkeää vahinkopentueiden ennaltaehkäisemiseksi ja villikissapopulaation hillitsemiseksi.
Kastraatiolla voidaan vähentää kissan sisälle merkkaamista tai yliseksuaalista käytöstä. Kastraation jälkeen kissan perusaineenvaihduntataso laskee merkittävästi. Tämä altistaa nopealle ylipainon kehittymiselle ja etenkin sisäkissoilla ruokavalio on suositeltavaa vaihtaa heti toimenpiteen jälkeen kevyemmäksi tai pienentää annoskokoja huomattavasti. Useilla kissanruokavalmistajilla on nykyään valikoimissaan erityisesti kastroiduille kissoille tarkoitettuja kevyempiä täysravintovaihtoehtoja.
Ohjeet leikkaukseen valmistautumista varten
Ennen leikkausta
- Perusterveelle nuorelle lemmikille voi varata sterilisaatio- tai kastraatioleikkausajan suoraan netistä. Mikäli kyseessä on kuitenkin jo ikää kartuttanut lemmikki, suosittelemme ennen itse leikkauspäivää verinäytteiden tarkastusta lemmikin terveydentilan kartoittamiseksi.
- Ennen leikkausta lemmikin tulee olla ruokapaastolla; koirat 8 tuntia, kissat 4-6 tuntia. Veden juomista ei tarvitse rajoittaa ennen leikkausta. Ylipitkä ruokapaasto altistaa lemmikin verensokerin laskulle sekä mahalaukun sisällön nousun ruokatorveen, noudatahan paasto-ohjeistusta. Mikäli lemmikki on taipuvainen närästykseen, otattehan yhteyttä klinikalle lisäohjeita varten ennen ajan varausta.
- Leikkauspäivänä lemmikille on hyvä ottaa mukaan tuttu pehmuste tai peitto tai lelu, jonka kanssa heräillä heräämössä; tuttu tuoksu rauhoittaa mukavasti heräämistä.
- Mikäli kotona on jo valmiina kauluri tai haavapuku, voitte ottaa sen mukaan. Tarvittaessa kaulurin tai haavapuvun voi ostaa klinikaltamme.
- Leikkausvalmistelussa leikattavalta alueelta joudutaan ajelemaan karvat. Jos kyseessä on hyvin laaja leikkausalue, on lemmikille hyvä varata mukaan tarvittaessa päälle puettavaa lisälämmikettä.
Leikkauksen jälkeen
- Nukutuksen vuoksi eläimen ruumiinlämpö voi olla hieman alentunut ja sillä saattaa olla vilunpuistatuksia. Kotimatkalla ja kotona lemmikki tulee asettaa lämpimään ja vedottomaan paikkaan, josta se ei pääse putoamaan tai vahingoittamaan itseään. Lemmikin pidätyskyky voi olla myös heikentynyt, joten pissa- ja kakkavahinkoja voi sattua ensimmäisen päivän aikana.
- Ruokaa ja juomaa lemmikille saa antaa vasta, kun se on kunnolla herännyt. Ruoka voi olla lemmikin normaalia ruokaa (HUOM – kirurgisille hammasoperaatioille on oma ohjeistuksensa), mutta annoskokojen on hyvä olla aluksi pieniä. Suosittelemme leikkauspotilaillemme ensimmäisen päivän aikana runsasenergistä toipilasruokaa.
- Leikkauksesta toipuminen on hyvin yksilöllistä. Suosittelemme kuitenkin kaikille leikkauspotilaille rauhallista toipumisaikaa vähintään tikkien poistoon asti. Tämä tarkoittaa tarvittaessa rajoitettua liikuntaa (ei riehumista tai hyppimistä ja pomppimista).