Laboratoriodiagnostiikka on oleellinen työkalu selvitettäessä, mikä lemmikkiä vaivaa.
Näytteidenotto onnistuu omistajan tai eläintenhoitajan avustuksella lemmikin ollessa hereillä. Tarvitaessa lemmikki voidaan kevyesti rauhoittaa näytteenoton ajaksi.
Käytössämme on oma monipuolinen laboratoriolaitteisto, jolla saamme ajettua verinäytteet tarvittaessa saman käynnin aikana. Tämä on erittäin tärkeää esimerkiksi akuuttipotilaiden kohdalla, jotka vaativat pikaista hoitoa.
Mikäli kyse on stabiilissa olevan pitkäaikaissairauden kontrollinäytteestä, voimme ilmoittaa tuloksen teille heti sen valmistuttua sähköpostitse, jolloin klinikkakäynti lyhenee vain näytteenottohetkeen.
Verinäytetutkimukset
Tutkimusvalikoimaamme kuuluvat mm. laaja verenkuva (punasoluarvot, valkosoluarvot, verihiutaleet), laajat elinpaneelit, hormonitasojen mittaukset (kilpirauhashormonit, progesteroni) sekä tulehdusarvot. Harvinaisemmat analyysit lähetämme tarvittaessa ulkopuoliseen laboratorioon.
Verinäytteet otamme ensisijaisesti koiran tai kissan eturaajasta. Verinäytteitä varten lemmikin on hyvä olla 10–12 tunnin ruokapaastolla, sillä verinäytteen ns. ”rasvaisuus” voi häiritä verikoetulosten luotettavuutta.
Suosittelemme kaikille yli 8-vuotiaille koirille ja yli 10-vuotiaille kissoille ennen anestesiaa verinäytteiden tarkastusta anestesiaturvallisuuden ja yleisen terveydentilan kartoittamisen vuoksi.
Yleinen valmistautuminen verinäytteenottoon
- Ruokapaasto (10 tuntia), vettä saa olla vapaasti tarjolla. (HUOM! Ei koske diabeteskontrollia! Katso tarkemmat ohjeet linkin takaa)
- Välttäkää vitamiinien ja rasvahappojen antamista ennen näytteen ottoa.
- Välttäkää lemmikin fyysistä rasitusta juuri ennen näytteen ottoa.
- Lääkityksissä noudatetaan eläinlääkärin ohjeistusta.
Tarkistathan erilliset kontrolliohjeet pitkäaikaissairauksille
Virtsatutkimus
Virtsanäytteen otamme mieluiten suoraan rakosta välttäen näin näytteen kontaminaation.
Näyte otetaan ruiskulla ja neulalla vatsanpeitteiden läpi. Samalla virtsarakko käydään läpi ultraäänellä. Tutkimus on kivuton ja voidaan tehdä hereillä.
Virtsan perustutkimuksiin kuuluvat virsanäytteen aistinvarainen tarkastelu, kemiallinen seulonta, omainspainon mittaus, sedimentin mikroskopointi ja virtsaviljely.
- Virtsanäytteen värillä on merkitystä; normaalisti kissan ja koiran virtsa on kirkasta, keltaista ja läpinäkyvää. Kovin voimakkaasti haiseva ja samea virtsa voi kieliä infektiosta.
- Kemiallinen seulonta tedään testiliuskalla, jossa on useita parametreja: veri, bilirubiini, pH, proteiinipitoisuus, glukoosipitoisuus ja ketoainepitoisuus.
- Ominaispaino mitataan refraktometrilla. Ominaispaino kertoo virtsan väkevyydestä.
- Virtsan sedimentin seulonta on nopea tapa saada tietoa virtsateiden terveydentilasta. Saksta seulotaan virtsakiteitä, soluja, bakteereja ja virtsan lieriöitä.
- Virtsaviljelyllä tarkastetaan, kasvaako virtsassa bakteereja. Samalla arvioidaan bakteerikasvun määrää ja laatua. Puhdas näyte on erittäin tärkeä virtsaviljelyn luotettavuuden arvioinnissa. Vapaasti laskettu näyte sisältää lähes aina ulkopuolisia bakteerikontaminantteja.
Tullessasi lemmikin kanssa virtsatutkimuksiin, pidä lemmikki noin 4 tuntia pissaamatta, jotta saamme tarkaseltua virtsarakon ja otettua näytteen puhtaasti.
Korva- ja ihonäytteet
Korva- ja ihonäytteet tarkastelemme paikan päällä mikroskoopilla.
- Älä pese koiraa ennen ihovaivakäyntiä.
- Älä laita korviin lääkkeitä tai puhdistusaineita näytteenottopäivänä.