
Hammashoito on olennainen osa lemmikin kokonaisvaltaista terveydenhoitoa. Hampaiden harjaus, sopiva ruokavalio, puruherkut, säännölliset tarkastukset eläinlääkärissä ja oireiden tarkkailu ovat avainasemassa suun terveydenhoidossa. Säännöllinen eläinlääkärin suorittama hammashoito ja mahdollisten ongelmien varhainen havaitseminen ehkäisevät vakavampia terveysongelmia ja auttavat säilyttämään hampaat hyväkuntoisina mahdollisimman pitkään.
Eläinlääkärimme Ulla Eskelinen on perehtynyt koirien ja kissojen suu- ja hammassairauksien hoitoon ja on vuodesta 2009 alkaen tehnytkin töitä lähes yksinomaan hampaiden parissa. Ulla on opiskellut eläinten hammaslääketiedettä mm. eurooppalaisessa jatkokoulutusohjelmassa (ESAVS) ja osallistuu vuosittain hammasalan koulutuksiin ja seminaareihin. Ullan laaja-alainen osaaminen kattaa seuraavat palvelut.
- Maitohampaiden poistot
- Purentavikojen hoito, oikomishoidot
- Hammaskivenpoistot, hampaiston tarkastus ja hammasröntgenkuvaukset
- Tulehduksellisten iensairauksien hoito: mm. ientulehdus, hampaan kiinnityskudoksen tulehdus (parodontiitti), CCUS ja gingivostomatiitti
- Hammassyöpymien hoito
- Suukirurgiset hoidot: kirurgiset hampaanpoistot, ienkirurgia, suukasvainten poistot, kystaoperaatiot.
- Murtuneiden hampaiden pinnoitukset ja paikkaukset
- Pulpa-amputaatiot
- Juurihoidot
- Luusiirteet
Lisää tietoa löydät www.hammaselainlaakari.fi
Perushammashoitoja (hammaskivenpoisto, hampaiston tarkastus ja hammasröntgenkuvaus), maitohampaiden poistoja sekä yksittäisten hampaiden kirurgisia poistoja suorittavat klinikallamme myös eläinlääkärit Katja Hakkarainen ja Piia Pekkola.
Terveiden eläinten hammaskivenpoistoja tekevät lisäksi eläinlääkärit Caisa Inkinen ja Kaija Kutila.
Hammassasairauksien tunnistaminen
Suun terveydentilaa on mahdotonta arvioida lemmikin ruokahalun perusteella. Syöminen on välttämätöntä elossa säilymiselle, joten hyvin harva kissa tai koira jättää ruokaansa syömättä kipeän hampaan takia. Useimmat hammasongelmat eivät myöskään näy paljaalla silmällä; pahanhajuinen hengitys, punoittava ienraja ja näkyvä hammaskivi ovatkin jo merkkejä pitkälle edenneestä hammassairaudesta. Merkittävä osa hammassairauksien muutoksista piilee ikenen alla hampaan juurissa ja leukaluussa, ja nämä muutokset saattavat paljastua vasta suun röntgenkuvauksessa.
Suun terveydenhoidon laiminlyönti johtaa erilaisiin hammassairauksiin kuten gingiviittiin eli ientulehdukseen sekä parodontiittiin eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdukseen. Pitkälle edenneenä parodontiitti johtaa hampaan heilumiseen ja irtoamiseen, pahimmillaan jopa luukudoksen tulehdukseen eli osteomyeliittiin ja luukadon aiheuttamaan leukamurtumaan.
Vakavasti tulehtunut suu toimii myös bakteeripesäkkeenä, josta vapautuu taudinaiheuttajia verenkiertoon sekä omistajien iholle lemmikin nuollessa kasvoja tai käsiä.
Kissoilla ja koirilla tavataan parodontiitin lisäksi myös hampaiden syöpymistä eli hammasresoptiota. Toisinaan syöpymä voidaan havaita päällepäin hampaan kruunussa erottuvan reiän ja sen päälle kasvaneen punoittavan ja turvonneen ikenen perusteella. Usein syöpymämuutokset ovat kuitenkin paljaan silmän tavoittamattomissa ja siksi hammasröntgenkuvaus on välttämätön apu resorptioiden sijainnin ja laajuuden selvittämisessä.
Lieväasteista parodontiittia pyritään hoitamaan hampaita säästäen. Pitkälle edenneen parodontiitin sekä hammassyöpymän hoitona on kyseisen hampaan poisto.
Muita tavallisimpia koirilla ja kissoilla tavattavia hammasongelmia ovat traumaperäiset hammasmurtumat, hammaskiilteen kehityshäiriöt sekä purentaviat.
Pinnalliset, ns. komplisoitumattomat hammasmurtumat ja hammaskiilteen vauriot voidaan usein hoitaa pinnoittamalla tai paikkaamalla. Jos murtuma on syvä ja ulottuu hampaan juurikanavaan, tai hammas on murtuman seurauksena tulehtunut tai mennyt kuolioon, se on joko poistettava tai juurihoidettava. Akuuteissa, alle 72h vanhoissa juurikanavaan ulottuvissa murtumissa hammas voidaan tietyin edellytyksin hoitaa ns. pulpa-amputaatiolla ja MTA-lääkepaikkauksella.
Pentujen hammasongelmat
Normaalisti pennun maitohampaat irtoavat ennen pysyvien hampaiden puhkeamista. Aina näin ei kuitenkaan tapahdu. Pennulla saattaakin olla suussa yhtä aikaa sekä maitohampaita, että uusia pysyviä hampaita. Jotta pysyvä hammas pääsisi kasvamaan oikeaan asentoon, täytyy irtoamaton maitohammas tällöin poistaa.Myös maitohampaan katkeaminen on aihe kiireelliselle hampaanpoistolle. Katkennut maitohammas avaa bakteereille suoran yhteyden hammasjuurikanavaan ja voi aiheuttaa tulehduksen leukaluun sisällä.
Erilaiset purentaviat voivat olla myös syynä maitohampaan poistolle. Jo aivan pienillä pennuilla voidaan todeta leukojen keskinäisessä pituus-tai leveyssuhteessa tai yksittäisten hampaiden asennossa ongelmia, joiden hoito edellyttää maitohampaiden poistoa.
Toisinaan juuri puhjenneet pysyvät hampaatkaan eivät asetu normaaliin purentaan. Tällöin tulee hakeutua purennan arvioon, jossa pohditaan tapauskohtaisesti oikeanlainen hoito kullekin pennulle.Virheellinen purenta voi aiheuttaa pennulle kipua ja vaurioittaa suun pehmytkudoksia esimerkiksi alakulmahampaan painuessa kitalakeen. Jos hampaille ei ole riittävästi tilaa toistensa lomassa, ne voivat kulua voimakkaasti hankautuessaan toisiaan vasten tai jäädä osittain puhkeamatta.
Lemmikeille voidaan tehdä oikomishoitoja, joihin voi sisältyä tapauskohtaisesti esim. pysyvien hampaiden poistoja ja ns. aktiivisia tai passiivisia oikomiskojeita. Muovipaikka-aineesta valmistettavat kruunupidennykset ovat yksi hampaiden ohjaamiseen yleisimmin käytetyistä passiivisista oikomismenetelmistä.
Lemmikin valmistautuminen hammashoitoon
Teemme lemmikkien hammashoidot aina intuboituna inhalaatioanestesiassa yhdessä anestesian valvontaan kouluttautuneen klinikkaeläintenhoitajan kanssa.
Yleisiä ohjeita hammashoitoon valmistautumista varten
Ennen hammashoitoa
- Perusterveelle nuorelle lemmikille voi perushammashoitoajan varata suoraan netistä. Vanhemmille, yli 8-vuotiaille lemmikeille suosittelemme terveystarkastusta ja perusverinäytteiden tutkimusta ennen anestesiatoimenpidettä.
- Ennen anestesiaa lemmikin tulee olla ruokapaastolla; koirat 8 tuntia, kissat 4-6 tuntia. Vettä saa olla tarjolla normaalisti. Ylipitkä ruokapaasto altistaa lemmikin verensokerin laskulle sekä mahalaukun sisällön nousun ruokatorveen. Mikäli lemmikki on taipuvainen närästykseen, otattehan yhteyttä klinikalle lisäohjeita varten ennen ajan varausta.
- Lemmikille on hyvä ottaa hammashoitoon mukaan oma viltti tai peitto tai lelu, jonka kanssa heräillä heräämössä; tuttu tuoksu rauhoittaa mukavasti heräämistä.
- Potilaan lääkitys:
- Lemmikille ei anneta toimenpidepäivänä mitään lääkityksiä, joista ei ole erikseen sovittu. Kerrottehan mahdollisista lemmikille määrätyistä lääkityksistä (esim. sydän-, kilpirauhas-, diabetes tai kipulääkkeet) jo ajanvarauksen yhteydessä, jotta eläinlääkäri voi antaa teille lääkitysohjeet toimenpidepäivälle tapauskohtaisesti. Jos lemmikille on välttämätöntä antaa ruoan mukana lääkkeitä toimenpidepäivän aamuna, ruuan tulee olla helposti sulavaa ja annoksen mahdollisimman pieni.
Hammashoidon jälkeen
- Nukutuksen vuoksi eläimen ruumiinlämpö voi olla hieman alentunut ja sillä saattaa olla vilunpuistatuksia. Kotimatkalla ja kotona lemmikki tulee asettaa lämpimään ja vedottomaan paikkaan, josta se ei pääse putoamaan tai vahingoittamaan itseään. Lemmikin pidätyskyky voi olla myös heikentynyt, joten pissa- ja kakkavahinkoja voi sattua ensimmäisen päivän aikana.
- Ruokaa ja juomaa lemmikille saa antaa vasta, kun se on kunnolla herännyt. Kirurgisille hammashoitopotilaille tarjotaan vain pehmeää ruokaa noin kahden viikon ajan, jotta tikit eivät irtoaisi ennen aikojaan ja haavat sulkeutuisivat ongelmitta. Tänä aikana ei saa myöskään järsiä puruluita tai leluja.