
Silmät ovat yksi herkimmistä aistinelimistämme ja silmävaivat tulee ottaa heti vakavasti huomioon!
Kaikki eläinlääkärimme ottavat vastaan akuutteja silmäpotilaita, sillä silmähaavojen välitön ensiapu on välttämätöntä silmän toipumisen kannalta!
Tarkemmista silmätutkimuksista sekä silmäsairauden tai akuutin vamman jatkohoidosta vastaa silmäeläinlääkärimme Piia Pekkola. Piia hoitaa komplisoituneita silmähaavoja, jäädyttää ylimääräisiä silmäripsiä, tekee cherry-eye- ja entropium- leikkauksia, luomikasvainten poistoja sekä silmien poistoja. Lisäksi tarkkuutta vaativissa toimenpiteissä Piialla on käytössä leikkausmikroskooppi.
Silmävammat ja sairaudet
Silmäsairaudet jakautuvat akuutteihin tapaturmiin ja traumoihin (esim. silmän ja silmäluomien haavat) tai kroonisiin, hiljalleen eteneviin silmäsairauksiin.
Tyypillisimpiä akuutin silmäsairauden- tai trauman oireita silmien siristely tai kiinni pitäminen, valonarkuus, naaman ja silmien hieronta tassulla, silmän vetistely ja rähmintä tai silmän äkillisesti muuttunut ulkonäkö. Tällöin on syytä ottaa kiireellisesti yhteyttä eläinlääkäriin, sillä silmävammat vaativat välitöntä hoitoa.
Kroonisten silmäsairauksien selvittäminen lähtee huolellisista esitiedoista:
miksi omistaja on hakeutunut lemmikkinsä kanssa hoitoon, minkälaisia oireet ovat, milloin oireet ovat alkaneet ja kauan oireet ovat kestäneet, ovatko oireet muuttuneet aikavälillä, onko samaa sairautta hoidettu joskus aikaisemmin sekä muut lemmikin lääkitykset.
Silmäpotilaan tutkiminen
Silmätutkimukset tehdään lemmikin ollessa hereillä. Molemmat silmät tarkastetaan, vaikka ongelma olisi vain toisessa silmässä.
Silmätutkimukseen kuuluu
- silmien yleinen tarkastelu
- suppea silmien neurologinen tutkimus
- silmän kyynelnesteen erityksen mittaus (Schirmer Tear Test)
- silmän etuosien tutkimus silmälampulla
- sarveiskalvon värjäys fluoresiinivärillä
- tarvittaessa tarkemmat tutkimukset
- silmän paineenmittaukset
- linssin ja silmän pohjan tarkempi tutkimus.